Du måste vara modig och våga fråga

Om du misstänker att någon i din närhet utsätts för våld i nära relationer eller hedersrelaterat våld och förtryck – fråga personen om det stämmer. Att konfrontera någon med en jobbig fråga är svårt, men i det här fallet kan det vara livsviktigt. Du kan bidra till att stoppa våldet. Här får du tips på hur du kan agera och vad du kan rekommendera personen att göra.

Att prata med någon som blir utsatt för våld är viktigt. Det kan vara skönt att få hjälp att reda ut sina tankar och tryggt att någon annan vet. Det kan också bli lättare för personen att prata med någon professionell när hen redan har berättat en gång.

Här är några förslag på hur du kan ta upp det: → Du verkar inte ha mått så bra på sistone, hur är det med dig? Hur har du det hemma? → När du pratar om din partner får jag nästan känslan att hen kontrollerar dig, är det så? → Hur har ni det i er relation? Hur blir din partner när hen blir arg? → Jag blir lite orolig när du berättar om er relation. Hur har ni det? Är din partner snäll mot dig?

Stötta personen så hen vågar kontakta oss. För någon som varit utsatt för våld är det viktigt att få stöd för att kunna gå vidare i livet och må bra igen. Den som utövar våld behöver hitta andra sätt att hantera ilska och frustration, för att kunna ha bra relationer till sina närstående och ge eventuella barn en trygg uppväxt.

Var ska jag vända mig?

Den som är ung

Det finns flera ungdomsmottagningar i Stockholms stad som kan hjälpa hen. Här finns närmaste mottagning. Du kan även vända dig till Origo Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld. Ställ din fråga här eller ring gratis under vardagar kl. 09:00-16:00 på 020-25 30 30. Du kan vara anonym, och samtalet kommer inte synas på din telefonräkning.

Den som är vuxen

Om det visar sig att din oro är befogad, kan du tipsa personen om var hen kan vända sig. Stockholms stad har både relationsvåldsteam och Relationsvåldcentrum, som erbjuder skydd, stöd och behandling till de som blir utsatta för våld i nära relation eller hedersrelaterat våld och förtryck. De har tystnadsplikt och det är upp till varje person att bestämma vad nästa steg blir. Du hittar mer information och kontaktuppgifter här eller genom att klicka på nålarna i kartan längre ner.

Den som är äldre

Om du är orolig för att en äldre person blir utsatt för våld i nära relation kan du tipsa personen enligt informationen ovan. Personen kan även ta kontakt med Äldre Direkt som hjälper personen att få kontakt med till exempel en biståndshandläggare inom äldreomsorgen. Telefon: 08-80 65 65. E-post: aldredirekt@stockholm.se. Öppettider: måndag kl. 08:00-18:00, tisdag-torsdag kl. 08:00-16:30, fredag kl. 08:00-16:00. Om en äldre person behöver stöd och hjälp utanför kontorstid kan hen ta kontakt med Stockholms Trygghetsjour, telefon: 08-508 40 700. Jouren är bemannad kvällar, nätter och helger.

Du som inte bor i Stockholm Stad

Ta kontakt med socialtjänsten i din kommun. Du hittar kontaktuppgifter på din kommuns hemsida.

Vad är våld?

Våld är allt som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker en annan person.
Våld kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt eller handla om att ta kontroll över någon.
Våld kan vara hedersrelaterat, där din familj eller släkt bestämmer hur en familjemedlem ska uppföra sig.